Skip to content
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Britský matematik Clive Humby povedal: „Údaje sú nový olej“.  Tým sa však jeho myšlienka nekončí. Ďalej pokračuje: „Je to vzácnosť, ale ak nie je spracovaná, nemôže byť použitá. Musí sa zmeniť na plyn, plast, chemikálie atď., aby vytvorila hodnotu, ktorá prináša ziskovú činnosť. Rovnako musia byť aj zozbierané údaje roztriedené a analyzované, aby mali hodnotu.“

Zhromažďovanie údajov počas každej fázy výrobného procesu je prvým krokom k tomu, aby ste sa stali organizáciou Industry 4.0 zameranou na údaje. Objem dát každým dňom expanduje a mať prehľad v týchto dátach je dôležitejší než kedykoľvek predtým.

Zber údajov je kľúčový, avšak je to len začiatok. Dátové jazero bez prostriedkov na vyňatie vedomostí z neho pripomína skôr dátový močiar. Skutočné kúzlo spočíva v možnosti extrahovania všetkých správnych dát ovplyvňujúcich analyzovanú aktivitu pre docielenie zlepšenia. Potrebujeme z nich pripraviť stráviteľný poznatok, ktorý sa dá konštruktívne využiť.

Komu sú určené dáta?

V podstate každá funkcia môže čerpať z dát pre lepšie plánovanie, optimalizáciu a zvýšenie efektivity. Je to možné urobiť však iba vtedy, ak sú tieto údaje správne roztriedené, analyzované a interpretované v kontexte, ktorý je zmysluplný pre každú konkrétnu funkciu alebo úlohu.

Ak je napríklad vašim cieľom zníženie energie používanej konkrétnym strojovým zariadením, meranie jeho spotreby energie je potrebné chápať v kontexte údajov týkajúcich sa jeho rýchlosti, posuvu, polohy a ďalších parametrov procesu charakteristických pre daný stroj. Rovnako aj ostatné činnosti, ako je návrh, plánovanie, kontrola a údržba, si vyžadujú svoje vlastné starostlivo upravené súbory dát, ktoré súvisia s určitým vplyvom dôležitosti na informácie týkajúce sa relevantných premenných, akými sú vlastnosti, schopnosti alebo iné charakteristiky danej témy.

Organizácie aj v iných odvetviach majú veľa príležitostí ťažiť z poznatkov zozbieraných údajov. Rozhodnutia, ktorých výsledky môžu byť ovplyvnené na základe údajov, zahŕňajú zvýšenie výnosov, lepšiu kvalitu, lepšiu bezpečnosť, zníženie odpadu, jednoduchšie dodržiavanie predpisov, menej stiahnutí z obehu a prevádzkové úspory. Prístup k správne vyhodnoteným dátam pomáha manažérom urobiť lepšie operačné rozhodnutia.

So správnymi údajmi je možné na mnohé otázky jednoznačnejšie odpovedať. Údaje, ktoré zhromažďujete, si samozrejme budú vyžadovať primeranú analýzu a interpretáciu. Aby ste aj vy mohli premeniť „surovú ropu“ na praktické, vysoko hodnotné obchodné aktíva. A teraz je ideálny čas ich využiť.

Zdroj: IoT for all
Foto: Umit Vildirim on Unsplash

system updates, release

Release 217

Možnosť zobrazenia vodiča pri podriadenom objekte, aktualizované schvaľovanie jázd a mnoho iného prináša najnovší release 2.17.

Čítať viac »
Rozvoj systemu

Release 2.16

Ergonómia systému prispôsobená používateľským potrebám, možnosť zobrazenia panoramatických snímok v mapách, vizuálne zobrazenie uzamknutých období v kalendári a mnoho iného prináša najnovší release 2.16.

Čítať viac »
system updates, release

Release 2.15

Zlepšený číselník obdobia, optimaliované pravidlá generovania reportov, zjednodušená správa systému a mnoho iného prináša najnovší release 2.15.

Čítať viac »

kontaktný formulár

*tieto polia sú povinné